[rev_slider_vc alias=”home”]

Onze aanpak

Peuterspeelzaal de Eenhoorn is bijzonder, omdat we heel kleinschalig zijn. Twee deskundige beroepskrachten zijn elke dag aanwezig. Bovendien is er elke dag een student pedagogisch werk in opleiding op de groep. Zo krijgt uw peuter bij ons altijd genoeg aandacht en kunnen we ieder kind geven wat het nodig heeft.
We werken met een dagindeling waardoor er structuur en duidelijkheid is voor de peuters.
Soms heeft een kind extra ondersteuning nodig om zich goed te ontwikkelen. Voor hen bieden we  Vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). Alle informatie over onze pedagogische visie en aanpak kunt u hier vinden.

De moestuin van de peuterspeelzaal wordt verzorgd door een peuter
Spelende kinderen in de peuterspeelzaal

Dagindeling

In de peuterspeelzaal wordt een vast dagritme gehanteerd. Er zijn vaste momenten voor kring, gestructureerd en vrij spel. Ook worden de overgangsmomenten ondersteund door vaste, herkenbare liedjes (bijvoorbeeld het opruimlied). De kringmomenten zijn hier een belangrijk onderdeel van. Activiteiten starten en eindigen met z’n allen in de kring. Zo wordt de kring een soort ijkpunt voor de kinderen. Door steeds hetzelfde dagritme te volgen, krijgen kinderen het gevoel “zo gaat het hier”, duidelijkheid en structuur bieden daarmee veiligheid.

Het dagritme

De peuters komen tussen 8.30 en 8.45 uur binnen. De ouders kunnen tot 8.45 uur blijven.  Ondertussen gaan de kinderen hun gang of spelen nog even samen met hun ouders. Lekker bezig zijn in de huishoek of de bouwhoek, een puzzeltje maken, bladeren in een boekje of een spelletje doen, alles kan. Om 8.45 uur starten we de ochtend met een welkomskring, daarna kiezen de kinderen zelf een speelhoek om verder te spelen.

De kinderen spelen tot we het opruimlied zingen. We ruimen met elkaar alles op en gaan gezamenlijk aan tafel om fruit te eten en een bekertje water te drinken. De groep is op dat moment in twee kleine groepen verdeeld, de kinderen kunnen elkaar iets vertellen aan tafel.

Daarna gaan de kinderen buiten spelen op het plein of spelen in de grote gymzaal. In kleine groepjes worden er in de speelzaal creatieve thematische activiteiten aangeboden. Na het buiten spelen komen we terug in de kring en sluiten de ochtend af met een verhaal, muziek, zang of toneel. Om 12.15 kunnen de ouders wachten op het speelplein en brengen wij de kinderen naar buiten. Om 12.30 uur dienen alle kinderen opgehaald te zijn.

Brengen en halen

Tijdens het brengen en halen kunnen ouders informeren naar het wel en wee van hun kind. Voor uitgebreidere informatie over het kind, het bespreken van problemen of opvoedingsvragen wordt, met het oog op de privacy, geadviseerd om een afspraak met de leidster te maken.